Weird no signal issue on Panasonic TV

Support forum for minisatip
Post Reply
math
Posts: 4
Joined: Wed Jan 31, 2018 7:34 am

Weird no signal issue on Panasonic TV

Post by math » Thu Oct 31, 2019 4:48 pm

Hi!

At my neighbor's house there is a satellite dish connected to a Digibit R1, so users can connect via LAN to receive satellite channels. This is working perfectly fine. Between our houses we have a gigabit ethernet connection, so I'm also able to connect to that Digibit R1 with my tvheadend server.

However, it's not working with my Panasonic TV, because the TV is in a different subnet than the Digibit so that broadcast messages do not get routed. This is why I installed a VM in the TV's subnet and started minisatip on that VM in the following way:

Code: Select all

minisatip -s dvbs2:1@192.168.1.15:554 -s dvbs2:2@192.168.1.15:554 -s dvbs2:3@192.168.1.15:554 -s dvbs2:4@192.168.1.15:554
This way my local minisatip server is forwarding local requests to the Digibit server (which is using the 192.168.1.15). This is working perfectly fine. The Panasonic TV is able to discover the DVB-IP service and accesses the Digibit server via the local VM.

However, there is one weird issue: with some channels it occasionally happens that after zapping to that channel there is a picture for about 1 second. Then the screen turns black and displays "No signal".
  • This is only happening on a small number of channels (e.g. ZDF info).
  • It's not happening each time I switch to such a channel, but quite often.
Does somebody have an idea what might be the reason? Do I perhaps need additional parameters for my local minisatip server?

It would be awesome if somebody could help me on that.

9000h
Posts: 65
Joined: Tue May 12, 2015 1:49 pm

Re: Weird no signal issue on Panasonic TV

Post by 9000h » Thu Oct 31, 2019 6:00 pm

Hi,
first of all your Panasonic will use 2 channels max at the same time and the R1 has only 4 tuners, so if someone else is also using the R1 you should not configure 4. The issue with artefacts you may workaround by adding option -H5:50 .
There is maybe an alternate solution, you can try to install an igmp proxy to get with the TV direct to the R1
CU
9000h

math
Posts: 4
Joined: Wed Jan 31, 2018 7:34 am

Re: Weird no signal issue on Panasonic TV

Post by math » Fri Nov 01, 2019 5:26 pm

Hi 9000h!

I never saw my Panasonic TV requesting more than one stream at once, so one LNB would be sufficient. I configured my minisatip server that way because I thought that it would allow for maximum flexibility. We did not have a problem with that until now, so we never had the problem that a user requested for a signal and all LNBs are allocated already.

Unfortunately "-H 5:50" did not help. Btw: what is the meaning of this parameter? Does it mean that it sends UDP packets every 5 ms? What kind of threshold is triggered here?

There are also no artefacts. The video stream on my Panasonic is perfectly fine. But after 1 second, the screen turns black and shows the "No signal" message. For solving that proble I usually switch to another channel, then switching back. I might have to repeat that three or four times, but at some point the video stream does not stop after 1 second but continues as it should have done from the beginning.

I don't really understand the reason, because the satellite signal is perfect and most of the channels are working like a charm. It's only just a bunch of "problem channels" and I just can't spot the difference between these channels and all others.

9000h
Posts: 65
Joined: Tue May 12, 2015 1:49 pm

Re: Weird no signal issue on Panasonic TV

Post by 9000h » Fri Nov 01, 2019 8:15 pm

Hi,

which Software do you have on the R1, the original or satip-axe.
the latest original firmware is here
https://telestar.de/custom/downloads/as ... ux_001.zip

btw I did own a R1 back in 2015 an I could not get it stable with my Panasonic AX series at this time, later on Inverto did confirm a hardware design issue.
CU
9000h

math
Posts: 4
Joined: Wed Jan 31, 2018 7:34 am

Re: Weird no signal issue on Panasonic TV

Post by math » Sun Nov 03, 2019 11:02 am

Hi!

Following the recommendations on various board, I directly installed the satip-axe firmware. Would you rather recommend the original firmware instead?

If there is a hardware design issue in the R1, replacing it is making sense. Which device did you buy back then?

9000h
Posts: 65
Joined: Tue May 12, 2015 1:49 pm

Re: Weird no signal issue on Panasonic TV

Post by 9000h » Sun Nov 03, 2019 11:23 am

Hi,
I did build my own with DD cards and minisatip.
for satip-axe there is a bug logged which could affect you
https://github.com/perexg/satip-axe/issues/157
CU
9000h

Post Reply